Over Het Wapen
Het begon allemaal in 1957 toen Hannes van Gelderen, conciërge werd van het toenmalige Rooms-Katholieke Verenigingsgebouw. Dit gebouw hoorde bij de Sint-Odulphuskerk die er tegenover staat.
Ver voor 1957 deed het gebouw dienst als meisjesschool, van 1893 tot het voorjaar van 1921. De Tweede Wereldoorlog maakte een einde aan het verenigingsleven. Maar na de meidagen van 1945 bloeide het verenigingsleven weer op. Het verenigingsgebouw werd in die tijd ook gebruikt voor vergaderingen, kaarten, biljarten en dansen. Ook zaten er 2 kleuterscholen in de voorzijde van het gebouw en hebben de padvinders en gidsen, wat tegenwoordig scouting heet, in het gebouw gezeten.
In 1970 werden de gebouwen officieel gekocht van de kerk door Hannes en zijn vrouw Truus. Helaas heeft Hannes er niet lang van kunnen genieten, omdat hij al in 1979 op 64-jarige leeftijd overleed. Truus van Gelderen is verder gegaan met zoon Kees van Gelderen en later ook met haar andere zoon Johan van Gelderen.
In 1973 bracht Prinses Beatrix samen met haar man Prins Claus een bezoek aan Zaanstad. Het Wapen van Assendelft werd gekozen als koffiestop. Hiernaast is te zien hoe mevrouw Truus van Gelderen samen met haar kleindochter Monique van Gelderen een boeket overhandigt aan Prinses Beatrix.
In de tijd dat Hannes overleed was de familie Van Gelderen net bezig met een grootste uitbreiding van het pand. Ze waren bezig met de aanbouw van de Grote Zaal. Na de bouw kreeg Het Wapen van Assendelft het erg druk met bruiloften, partijen, vergaderingen, cursussen, culturele evenementen en zeker niet te vergeten: De Kermis.
In 1995 was er behoefte aan nog een zaal en toen is de Wintertuin gebouwd.